Kasko ve Trafik Sigortası Arasındaki Farklar
Araç sigortası yaptırmak istiyorsan zorunlu trafik sigortası ile kasko sigortalarını araştırıyor olabilirsin. Araç sahipleri genellikle bu iki sigorta türünü birbirine karıştırıyor. Oysa zorunlu trafik sigortası ile kasko sigortası birbirinden farklı pek çok özelliğe sahiptir.
Trafik sigortası zorunlu bir araç sigortası türüdür. Kaza sonucu kusurlu olan tarafın karşı tarafın maddi ve bedeni zararlarını karşılar. Yaptırmamanın cezai yaptırımı vardır. Bu açıdan hem para cezası ödememek için yaptırılması önemlidir hem de trafikteki kaza masraflarına karşı her iki tarafı da korur.
Kasko sigortası kendi aracını çarpma, çarpılma, hırsızlık, yangın gibi birçok riske karşı koruma altına alır. Kaza ya da hasar sonucu karşı tarafın değil kendi aracının masraflarını karşılamanı sağlar. Günümüzde hasar masraflarının yüksek çıkması durumuna karşı geniş bir güvence alanı sağlar. Bu açıdan yaptırılması yasal olarak zorunlu olmasa da bütçeni korumak açısından oldukça gereklidir diyebiliriz.
Trafik Sigortası | Kasko Sigortası |
Zorunlu | İsteğe bağlı |
Karşı tarafından (3. kişinin) hasarını karşılar. | Senin hasarını karşılar. |
Üst limit sabittir. | Üst limit değişkendir. |
Trafik sigortası iptali yalnızca belli koşullar altında gerçekleştirilebilir. (araç sahibinin vefat etmesi, aracın perte çıkması veya satılması) | Kasko poliçesi iptali mümkündür. |
Hasarı limitler dâhlinde karşılar. | Hasarın tümünü karşılar |
Fiyatlar yıldan yıla değişir. | Poliçeye göre değişir. (mini onarım, yol yardım, ihtiyari mali mesuliyet gibi kasko ek teminatlarına bağlı olarak) |
Gel, kasko ve trafik sigortası farkını ayrıntılarıyla inceleyelim.Trafik sigortası ve kasko arasındaki en temel farklar şu şekilde:
- Trafik sigortası, karşı tarafından zararını karşılarken kasko poliçe sahibinin aracında meydana gelen hasarları teminat altına alır.
- Trafik sigortası teminat ve limitleri her yıl Hazine Müşteşarlığı tarafından belirlendiği için trafik sigortası limitleri sabit tutulur, kasko poliçelerinin üst limitleri sigortalı tarafından belirlendiği için kasko bu anlamda daha esnektir, dilersen poliçenin kapsamını daraltabilir, genişletebilir veya poliçeni iptal edebilirsin. Ancak zorunlu trafik sigortasında bu durum geçerli değildir. Çünkü zorunlu trafik sigortanı ancak aracını sattığında iptal edebilirsin.
- Trafik sigortasında teminat limitlerinin oranı belirli iken kasko sigortasında ise kasko fiyatları, poliçe kapsamına alınan teminat ve limitlere göre değişir.
- Trafik sigortası, devletin zorunlu tuttuğu bir sigorta türü olduğu için motorlu taşıt sahibi olan sürücülerin mutlaka trafik sigortası yaptırması gerekir aksi takdirde aracınla trafiğe çıkamaz; trafiğe çıkman durumunda cezai yaptırımlarla karşılaşabilirsin. Oysa kasko, isteğe bağlı bir sigorta türü olduğu için kasko yaptırmak tamamen taşıt sahibinin inisiyatifindedir. Kasko yaptırmak mantıklı mı konusunda karar vermek için içeriğimize göz atabilirsin.
- Sigorta süresi bittiğinde aracını yeniden sigorta yaptırman gerekir oysa kaskoda böyle bir zorunluluk yoktur.
- Zorunlu trafik sigortası aracın ile bir kazaya karıştığında karşı tarafın (üçüncü kişilerin) maddi ve bedensel zararlarını karşılarken kasko kaza durumunda senin mağduriyetini önlemeye odaklanır.
- Devletin zorunlu trafik sigortası için belirlediği limitler karşı tarafa verilen hasarın tümünü karşılamaya yetmezse hasara ilişkin masrafların kalanın cebinden ödemen gerekir. Kaskoda ise poliçenin kapsamını ihtiyaçlarına göre belirleyeceğin için böyle bir sorun yaşamazsın. Örneğin, karşı tarafta oluşan hasarın toplam tutarının 60.000 TL ve trafik sigortasının üst limitinin de 38.000 TL olduğunu varsayalım. Bu durumda geri kalan 22.000 TL için trafik sigortası şirketinden destek alamazsın. Geri kalan tutarı senin ödemen gerekir.
- Kasko teminatları hem seni hem de aracının güvenliğini koruma altına alırken trafik sigortası yalnızca kaza meydana gelirse devreye girer. Dolayısıyla aracınla bir kazaya karıştığın takdirde trafik sigortasını kasko yerine kullanamazsın.
- Trafik sigortasında sigortanın fiyatları serbest tarife esaslarına göre gerçekleştiği için kapsam sabit olsa da fiyatlarda değişiklik olabilir. Yani trafik sigortası tutarları için devlet bir tavan fiyat belirler ve sigorta şirketleri bu tavan fiyatı aşamaz. Kasko fiyatları ise poliçeye göre farklılık gözlenir. Dolayısıyla burada en mantıklı yol, en uygun trafik sigortasını araştırarak onu yaptırmaktır. Fakat kasko için bu durum geçerli değildir. Kasko fiyatları, poliçenin kapsamına göre değiştiği için en temel amaç, kaskonun en ucuzunu değil, en avantajlısı tercih etmektir. Dolayısıyla birden fazla sigorta şirketinden teklif alarak karşılaştırma yapabilirsin.
İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Nedir?
İhtiyari mali mesuliyet, trafik kazası sonucu zorunlu trafik sigortasının ödediği limitler üzerindeki hasar masraflarını karşılayan sigorta ya da teminattır. Şöyle de açıklayabiliriz kaza sonucu öncelikle kusurlu tarafın trafik sigortası devreye girer. Trafik sigortası, olası bir trafik kazasında karşı tarafa verilen zararın poliçe teminatları kapsamında sigorta şirketi tarafından karşılanmasını sağlayan ve yaptırılması zorunlu olan bir sigortadır. Ancak trafik sigortası dahilinde ödenecek sigorta bedeli sınırlıdır. İşte, burada ihtiyacın olan sigorta İMM’dir.
Tam adı “Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası’’ olan İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası; araç sahibinin üçüncü şahıslara verdiği maddi zararın, trafik sigortası teminatları kapsamında karşılanmasının ardından kalan kısmı (maddi ve manevi) güvence altına alan bir sigortadır.
Bir örnekle İMM Sigortası’nı açıklayalım. Bir trafik kazası geçirdiğini karşı tarafa verdiğin hasarın yetkili birimler tarafından 350.000 TL olarak hesaplandığını varsayalım. Bu durumda Zorunlu Trafik Sigortası hasar masrafının 200.000 TL’sini karşılar. Geriye kalan 150.000 TL’yi ise senin karşılaman gerekir. İşte, trafik sigortası limitinin üzerinde kalan bu kısmı, İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası’nın teminatları ve limitleri kapsamında karşılaman mümkün.
Bir trafik kazası durumunda karşı tarafa verdiğin zarar, manevi olduğunda ise size açılacak tazminat davası sonucunda ödeyeceğin bedel yine İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası kapsamındadır. Kısacası İMM Sigortası genel şartları, manevi tazminat taleplerini de karşılar. Ancak hatırlatmakta fayda var: Zorunlu trafik sigortan yalnızca karşı tarafa verilen “maddi” zararı karşılayacaktır.
İMM poliçesi düzenlemesi yaptırırken dikkat etmen gereken bazı konular vardır. Bunlardan biri İMM limitidir. Örneğin aracınla yanlış sollama yaparak bir araca çarptın ve çarptığın araç da yol kenarındaki bariyerlere çarptı. Bu nedenle de araç kullanılamaz hale geldi. Bu durumda diğer aracın aldığı hasarı karşılayacak yüksek limitlere ihtiyacın olacak. Bu yüzden poliçende yazan İMM limiti oldukça önemli.
İMM Sigortası’nın limitini, wfysigorta.com’dan kasko ya da İMM sigortası teklifi aldığında farklı seçenekler içerisinden belirleyebilirsin. Ancak şehir içi veya şehirler arası fazla seyahat ediyorsan İMM Sigortası limitini yüksek tutmanda fayda var. Hatta cüzi bir miktar farkla limitsiz bir teminat alabileceğini de unutma!.